•  
  •  

Programjaink

2019.04.23 15:00 - 16:00
Néptánca Borsószemeknek
2019.04.23 17:30 - 19:00
Karate
2019.04.24 16:00 -
„Köz” klub összejövetele
2019.04.24 18:00 -
Kéknefelejcs Népdalkör próba
2019.04.24 18:30 - 21:30
Tollaslabda felnőtteknek
2019.04.25 15:00 - 16:00
Néptánca Borsószemeknek
2019.04.25 17:00 - 19:00
Öltögető
2019.04.25 18:00 -
Gerinctorna

„Azt hiszed, nem tudsz rajzolni? Tévedsz!”

Április 11-én a „LECEK” – Hetek keretében a Rajz-Varázs Rajziskola nyíltórájára vártuk a jobb agyféltekés rajztechnika iránt érdeklődőket. Palásti Zsolt, a rajziskola vezetője volt intézményünk vendége, aki egy remek hangulatú foglalkozáson beszélt arról, miként alakult ki az emberiség fejlődéstörténetében a jobb és bal agyfélteke dominanciája, a szemünk miért érzékel teret, formákat, s miért úgy, ahogy. Zsolttól azt is megtudtuk, hogy a rajzolás képessége mindannyiunkban ott rejtőzik születésünktől kezdve, s hogy a rajztudás nem a kézügyességen múlik. Sokkal inkább a látásmódon.  Az estébe nyúló program folyamán valamennyien meggyőződhettünk arról, miként állnak össze a vonalak, pontok olyan képpé, amiről előzetesen azt gondoltuk, mi biztosan nem tudjuk lerajzolni.

A rajzórán készült fotókat IDE kattintva tekinthetik meg.

 

„LECEK”-Hetek 2019. - Balázs Ágnes író volt a vendégünk

„Ha szívedben ott a szeretet, legyőzhetetlen maradsz mindörökké!"

Intézményünk „LECEK” - Hetek programsorozatának keretében Balázs Ágnes író volt a vendégünk.

Április 3-án 10.30-tól „A beszélő kiskutya és más történetek" című interaktív író-olvasó találkozóra vártuk az óvodásokat.

Az írónő a „Mesék Örökmozgóknak” című sorozat első kötetének alapkoncepciója szerint, mesélése közben kérte a gyerekeket, hogy bizonyos szavak hallatán az általa elmondott módon tapsoljanak. A kicsik boldogan tettek eleget kérésének. Így még a túlmozgással küzdő gyermekek is részesei lehettek a mesehallgatásnak, sőt, játékos módon a koncentrációs készségüket is próbára tehették. A sok-sok ügyes óvodásnak apró ajándékokkal köszönte meg az írónő az aktív jelenlétet.
 A folytatásban 11.50-től kisiskolásokkal beszélgetett Balázs Ágnes.

Az írónő tolmácsolásában megismerkedhettek a gyerekek Lufival, a vadóc kislánnyal és Szamócával, a szelíd kisfiúval.  A gyerekek megtudhatták azt is, hogy a főhőst tulajdonképpen az írónő lánya hívta életre. S ahogy nőtt Bibi, úgy növekedett vele Lufi és izgalmas kalandjaiknak a száma is. Így született meg a Lufi-sorozat.

Egy-egy rövid részlet felolvasása után a gyerekek kérdéseket kaptak, s rövid választ kellett írásban adniuk a hallottak alapján, illetve az izgalmasabb témákat közösen beszélték meg az írónővel. Majd a névvel ellátott lapokból sorsolás következett, a teljesen hibátlan munkákat csokoládéval jutalmazta a szerző. Kiderült, hogy nagyon figyeltek a gyerekek, hiszen mindegyik válasz helyes volt. Ezt követően dedikálásra került sor, illetve minden kisdiák kapott egy-egy könyvjelzőt Balázs Ágnestől pár kedves szó kíséretében.

A találkozót követően mosolygós gyerekek és elégedett pedagógusok köszönték meg a remek programot és a felejthetetlen élményt.

Az eseméyen készült fotók megtekinthetők ITT!

„LECEK”-Hetek 2019.

A könyvek második élete címmel nyílt meg Farkas Péter könyvszobrász tárlata intézményünkben 2019. április 2-án. A szekszárdi gépészmérnök precíz tervezést követően hajtogatja meg a különleges formákat. A megnyitón mesélt arról, milyen alkalmakra készít egyedi tárgyakat, milyen számára a „jó” könyv. A délután folyamán a Musical Stúdió növendékei léptek fel, s az alakomhoz kapcsolódóan A padlás egyik ismert számát, a Nyisd ki, csukd be című dalt adták elő.

Közreműködtek: Béleczki Nóra, Flaisz Iringó, Grúber Noémi, Kárpáti Lili, Kiss Nóra, Mucsi Anita, Sebestyén Violetta, Palásti Zorka, Szabó Luca, Szabó Virág, Vén Hanna. Felkészítőjük: Illésné Márin Éva.

A kiállítás április 28-ig tekinthető meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A kiállítás megnyitóján készült fotók ITT megtekinthetők!

Könyvtári Napok Kecelen - Ismerkedés a másik nemmel - és az igenekkel

2018. október 3-án délelőtt az Országos Könyvtári Napok programjaként gyermekkönyvtárunkban Sohonyai Edit íróval találkozhattak a 8. évfolyamos diákok.
A hangsúly azonban nem a könyveken volt. A fiatalok körében népszerű, Székesfehérváron élő szerző interaktív, a társas viselkedéskultúráról szóló, rendhagyó író-olvasó találkozót tartott. Sohonyai Edit könyvei azért is érintik meg sok tizenéves lelkét, mert azok a fiatalokról, illetve a kamaszok mindennapos problémáiról szólnak. Az írónő tökéletesen átérzi, milyen bonyolult időszakon mennek át a tinédzserek, hiszen ő is nehezen élte meg a pubertáskor éveit. Elmondása szerint pont ezért tért el a megszokott találkozóktól és tért át egy sajátos stand up stílusra, hogy hamarabb megtalálja a közös hangot fiatal rajongóival.

A diákok emberismeretet tanulhattak szituációs játékok sokaságán keresztül.  Az első egy-két percben kicsit megdöbbentek, hogy itt áll előttük egy felnőtt, aki viccesen és az ő stílusukban beszél hozzájuk. Aztán egyre többen kapcsolódtak be nevetve az írónő által kezdeményezett kérdezz-felelekbe. Olyan érdekes és fontos témák kerültek terítékre, hogy mit fejez ki egy ölelés, egy érintés vagy, hogy ki a barátunk. Honnan tudhatja egy fiú vagy egy lány, hogy felkeltette a másik érdeklődését? Kiderült az is, hogy miről lehet felismerni egy alfahímet, vagy egy alfalányt. A gyerekek saját társaik bevonásával szembesültek azzal, hogy pusztán a testtartásunk mennyi mindenről árulkodik. Egy „ragadozó” három másodperc alatt eldönti a tartásunk alapján, hogy nyertesek vagy vesztesek vagyunk-e. Szóesett a nyitottságról és az önbizalomról is. Az író hangsúlyozta, hogy nagyon oda kell figyelnünk a metakommunikációra a társas kapcsolatainkban, hogy magabiztosabbak és sikeresebbek lehessünk mindennapjaink megpróbáltatásai során.

A vidám hangulatú délelőtt végén élményekkel gazdagodva, feltöltődve és számos személyre szóló üzenettel búcsúztak a gyerekek az írónőtől.

A rendezvényen készült fotók ITT megtekinthetők!